Vaker de fiets pakken? Deze 8 slimme apps helpen je vooruit!

De fiets. Het blijft een vervoermiddel met twee kanten. Aan de ene kant gemak, ontspanning, goedkoop en fit op je werk verschijnen. Aan de andere kant bezweet aankomen, tegenwind en regen, weinig ruimte om je spullen te vervoeren en ga zo maar door. Als jij (als werknemer of werkgever) er ook zo over denkt, is het de moeite waard om eens een fiets-app uit te proberen. Fiets-apps stimuleren je met bijvoorbeeld kortingen en prijzen om vaker de fiets te pakken. Ook kan een fiets-app je alternatieve en verrassende fietsroutes laten zien. &Morgen zette 8 handige fiets-apps voor je op een rij.

Google maps biedt je in principe alle fietsroutes die je nodig hebt, maar de meeste fiets-apps bieden je meer dan dit. Ze laten het aantal verbrande calorieën zien, je snelheid en hoeveel kilometers die je al hebt afgelegd. Of ze ondersteunen je onderweg met audiocoaching. Bij sommige apps kun je doelen instellen om zo jezelf te stimuleren om meer gebruik te maken van de fiets. Probeer het eens uit. We hebben 10 slimme fietsapps voor je op een rijtje gezet. In het schema (klik erop voor de gehele tabel) kun je snel aflezen welke app voor jou zou kunnen werken. Onder het schema volgt een korte uitleg van elke fiets-app, met hyperlinks naar de iPhone, Android of Windows-versie.

Bicycle Buddy: inspirerend voorbeeld

Bicycle BuddyEen aantal apps is alleen interessant als je in een bepaald gebied woont. Zo is de app Bicycle Buddy specifiek gericht op fietsers die gebruik maken van de snelfietsroute Rijnwaalpad tussen Arnhem en Nijmegen. Bicycle buddy is een visueel aantrekkelijke app en geeft je voor je vertrekt een kledingadvies passend bij het weer en informatie over je snelheid en verbruikte calorieën. Door meer te fietsen kun je trofeeën winnen. Een goed lokaal initiatief dat andere steden/regio’s kan inspireren. iPhone versie Android versie

 

Ring-Ring naar de winkel fietsen

ringringEen andere interessante lokale app is Ring-Ring, ontwikkeld op initiatief van de bewoners van IJburg. Deze app houdt je fietskilometers bij en beloont je met kortingen in lokale winkels in IJburg als je genoeg kilometers hebt gemaakt. Je kunt er ook voor kiezen om met je fietskilometers bij te dragen aan projecten in de buurt. De app ziet er visueel heel aantrekkelijk uit en is ook geschikt voor mensen die niet in IJburg wonen. Wel kun je de opgebouwde korting alleen bij winkels in IJburg inleveren. iPhone versie Android versie

Positive Drive: verbeter je omgeving en win

Positive DriveOok Positive Drive moedigt je aan om zoveel mogelijk kilometers te maken, maar dan om prijzen te winnen. De app is geschikt voor fietsers en automobilisten. Positive Drive draait vooral om de orb in het midden van je scherm. Met goed rijgedrag kleurt je orb groen, verdien je smilies en maak je kans op prijzen. De app laat je zien wat de beste route is en welke route de meeste smilies oplevert. Ook laat de app verkeers-opstoppingen zien en navigeert hij je door het verkeer. iPhone versie Android versie

 

Burn Fat Not Fuel: fiets dat vet weg

Burn Fat Not FuelDe Burn Fat Not Fuel app is specifiek gericht op het ontzorgen van werkgevers en als enige app onderdeel van een pakket. Werknemers krijgen een Burn Fat Not Fuel box die bevestigd wordt op de (e-)bike. De box registreert alle gemaakte fietsritten. De receiver, die in de meeste gevallen bij de werkgever in de fietsenstalling hangt, leest alle gemaakte ritten uit. De ritten kunnen bekeken worden in de app en in je eigen online account. De app laat je zien hoeveel calorieën je al verbrand hebt en hoe snel je hebt gefietst. Deelnemers ontvangen een financiële vergoeding voor gefietste kilometers. Voorwaarde is uiteraard wel dat je werkgever deelneemt, anders kun je de app niet gebruiken. iPhone versie Android versie

Fietstijden.nl: tijdwinst

Fietstijden.nlTot slot nog een aantal algemene fiets-apps die je vooral heel veel informatie geven en je stimuleren om te blijven fietsen. Als eerste het populaire Fietstijden.nl. Je kunt met deze app je routes bijhouden en delen. De focus ligt op het delen van informatie, en je kunt ook je eigen tijden met elkaar en die van anderen te vergelijken. De app krijgt erg positieve beoordelingen en wordt vooral gewaardeerd door de vele opties. Voor 4,95 per maand krijg je toegang tot het fietspakket plus, waarmee je onder andere voor je training een doel kunt instellen waar je audiocoach je vervolgens naartoe praat. Leuk is ook het ghost cycling. Daarmee kun je een vorige tijd van jezelf of een vriend selecteren en het hier vervolgens tegen opnemen. Fietstijden.nl is een ondersteunende app die binnen een bedrijf met een actieve fietscultuur een goede ondersteuning kan bieden. iPhone versie Android versie Windows versie

Fietsknoop.nl: routeplanner

Fietsknoop.nlFietsknoop.nl is een routeplanner voor fietsknooppunten in Nederland. Je plant je route zelf en de app laat je vervolgens onder andere oplaadpunten voor elektrische fietsen en rustpunten zien. Met Fietsknoop.nl kun je ook routes bewaren en op meerdere apparaten bekijken en beheren.
 Ook kun je je eigen routes delen met anderen en routes van anderen toevoegen aan je eigen lijst. iPhone versie Android versie Windows versie

BikeNode: knooppunten in streetview bekijken

BikeNodeBikeNode laat eveneens de knooppunten in België en een stuk van Duitsland zien. BikeNode bedekt niet heel Nederland, ongeveer 90% van de fietsroutes is bekend. Gebruikers kunnen nog niet bestaande routes toevoegen om het netwerk compleet te maken. De dekking wordt hierdoor steeds beter. De app is er alleen voor Android gebruikers. Leuk extraatje is dat je elk fietsknooppunt via streetview kunt bekijken in de app. Android versie

Routeplanner: variatie houdt het spannend

FietsrouteplannerMet de Routeplanner van de Fietsersbond heb je een complete fietsrouteplanner in handen. De app geeft je de optie om een natuurroute, racefietsroute of snelle route van A naar B te kiezen. Ook kun je een route die je op de website van de routeplanner gevonden hebt, uploaden op je smartphone. Leuk is dat de app draait op vrijwilligers, die dagelijks nieuwe routes toevoegen en bijhouden. iPhone versie Android versie

 

Category : Blogs
Tags : ,