6 handige apps die je helpen slimmer te reizen

Als je om half 8 de wekker uitzet op je smartphone, is meteen duidelijk dat je deze ochtend beter thuis kan werken. Het verkeer staat helemaal vast en ook de treinen hebben vertraging. Je krijgt het advies om pas over 2 uur richting je werk te vertrekken. Mocht je dit advies niet willen opvolgen – bijvoorbeeld omdat je om 9 uur de eerste afspraak hebt staan – dan geeft je smartphone je meteen de snelste en handigste route. Zo kun je de file nog enigszins vermijden. Bij &Morgen hebben we een aantal handige reis-apps op een rij gezet: slimme reis-apps voor automobilisten en slimme reisplanners voor het handigste vervoermiddel.

Reis-apps voor automobilisten en reisplanners voor flexibele reizigers

De hierboven beschreven situatie klinkt misschien wat futuristisch, maar is voor een aantal mensen al dagelijkse realiteit. Zij gebruiken verschillende apps om zo op de hoogte te blijven van de actuele situatie op de weg en om te beslissen of ze beter de bus kunnen nemen of de auto. De laatste jaren zijn er dan ook veel verschillende apps op de markt gekomen die op deze ontwikkeling inspelen. Welke app het beste is, hangt helemaal af van wat je van een app verwacht.

Twee soorten

Er zijn grofweg twee soorten reis-apps te onderscheiden:

  • Slimme reis-apps voor automobilisten. Deze laten je bijvoorbeeld zien waar de file staat, waar je goedkoop kunt tanken en navigeren je naar je bestemming.
  • Slimme reisplanners voor het handigste vervoermiddel. Deze geven je een overzicht van alle reis-opties om zo een slimme keuze te kunnen maken en ze geven bijvoorbeeld de route naar het station aan.

Geschikt voor

Alle apps zijn geschikt voor de Iphone (behalve Mobile Ninja), de meesten ook voor smartphones met Android en een enkeling is ook geschikt voor Windows. Twee apps zijn onderdeel van een compleet pakket voor je medewerkers; Reisbalans en Radiuz. Ze zijn dan ook alleen beschikbaar voor gebruikers van dit pakket. Welbekende apps zoals 9292 en de NS reisplanner zijn buiten beschouwing gelaten.

In het onderstaande schema hebben we een overzicht gemaakt van de reis-apps (klik erop voor een grotere versie). Onder het schema volgt een korte uitleg van elke reis-app, met hyperlinks naar de iPhone, Android of Windows-versie.

Reisbalans: compleet dienstenpakket

De app van Reisbalans maakt deel uit van een compleet pakket met onder andere een reisplanner, een OV-kaart, rittenadministratie en eventueel een mobiliteitsbudget. Voor werkgevers maakt Reisbalans reisgedrag en kosten volledig inzichtelijk en geeft het administratieve eenvoud. Werknemers kunnen zelf beslissen hoe zij naar het werk komen en dit wordt automatisch bijgehouden. De app geeft niet zelf aan wat de beste optie is, je moet zelf aangeven hoe je wilt reizen. Handig is dat per optie wordt weergeven hoeveel tijd, geld en CO2 de optie kost. Ook geeft de app overzichtelijk weer hoeveel overstappen je moet maken om je bestemming te bereiken. Extra mogelijkheden zijn automatische GPS-tracking van je ritten, declareren van reiskosten en bijhouden van kilometerstanden. iPhone versieAndroid versie

 TimesUpp: je persoonlijke reis-assistent

TimesUpp is de enige app die alleen geschikt is voor de Iphone. De app wordt goed beoordeeld in de appstore, hoewel het aantal beoordelingen wat aan de lage kant is. Het leuke aan deze app is dat hij gekoppeld wordt aan je agenda, waardoor de app in je agenda kan zien waar en wanneer je ergens moet zijn. TimesUpp zoekt dan het adres al voor je op en maakt gebruik van Tom Tom Traffic data om je snel door het verkeer heen te loodsen. Het is daarnaast mogelijk om een pushbericht te ontvangen als het tijd is om te vertrekken. Een handige reminder voor mensen die vaak te laat komen. iPhone versie

VID app: geen reclame meer, wel thuiswerkadvies

Met de VID app kun je routes aanmaken en vervolgens krijg je een waarschuwing als er een file staat op een van deze routes. De app genereert dan alternatieve routes en navigeert je daarheen. De VID app is de enige app die je een thuiswerkadvies kan geven als er te veel file staat. De VID app wordt wisselend beoordeeld, in de android store met 63 negatief tegen 42 positief, in de iphone store zijn er nog niet genoeg beoordelingen beschikbaar. De nieuwe versie toont daarom geen reclame meer, wat het grootste hekelpunt was van de gebruikers. iPhone versieAndroid versie

ANWB Onderweg: zeer uitgebreid

De ANWB onderweg app krijgt van Iphone gebruikers met 3,5 uit 5 sterren een goede beoordeling, android gebruikers oordelen ook goed met 429 positief tegen 112 negatief. Een veel genoemd pluspunt is dat de tankstations waar leden met voordeel kunnen tanken, worden weergeven op de kaart. De app is verder heel uitgebreid: actuele verkeersinformatie, OV, samenrijden, parkeertarieven, parkeergeld betalen (alleen voor leden) en natuurlijk de wegenwachtservice. iPhone versieAndroid versie

Waze: eerlijk zullen we alles delen

Waze, een van de grootste apps die ook in andere landen (Spanje, UK, Italië et cetera) wordt gebruikt, is gebaseerd op een community benadering. Gebruikers delen informatie om elkaar te waarschuwen voor verkeersopstoppingen, controles of ongelukken en ze delen benzineprijzen. Waze navigeert je door het verkeer en laat je zien waar je vrienden rijden. Ook maakt Waze het mogelijk om gemakkelijk carpool-afspraken te maken of om pakketjes op te halen. Als je even geen zin hebt om te laten zien waar je rijdt, kan je ook voor de onzichtbare optie gaan en nog steeds gebruik maken van alle informatie, zonder dat anderen je zien. iPhone versieAndroid versieWindows versie

Filejeppen: spring voorbij de file

Als laatste is recent ook de Filejeppen app gelanceerd. Fierljeppen maar dan anders. De app laat zien hoe lang je reis gaat duren, welke route je op dat moment het beste kunt nemen en welk vervoermiddel op dat moment de beste optie is. Leuk is dat de app ook de e-bike meeneemt in het reisadvies en dat je door bepaalde acties te vervullen badges kunt verdienen die je kunt inwisselen bij winkels in de buurt. Op dit moment is het nog niet duidelijk welke winkels dit zijn, maar het idee is in elk geval een goede stimulans om de file te vermijden. iPhone versieAndroid versie

Conclusie

Over het algemeen zijn er veel goede, mooi ontwikkelde apps op de markt om je te helpen slimmer, sneller en milieuvriendelijker te reizen. Puntje van aandacht is dat je veel apps niet goed kunt vinden in de app store. Verder bieden sommige apps leuke extraatjes, maar de vraag is wat je daar nu daadwerkelijk aan hebt. Zet voor jezelf goed op een rijtje wat je van een app verwacht en wat jij belangrijk vindt. Gebruik je (bijna) nooit het OV? Neem dan ook geen app die deze optie weergeeft, maar ga voor een app met actuele file-meldingen en goede navigatie. Het is in ieder geval goed om te zien dat het aanbod in dit soort reisapps groeit en voor een steeds grotere groep mensen relevant is. Zo staan we hopelijk net even iets minder met elkaar in de file.

Dit artikel heb ik samen met Marjolein van der Stok van &Morgen geschreven. Het verscheen eerder op de net gelanceerde website slimmeropweg.nl, waar werkgevers kunnen lezen wat zij kunnen doen om slimmer te werken en te reizen.

Category : Blogs